School 2017

1:26 AM


School 2017 ialah drama bersiri yg ketujuh daripada School Series yg popular diterbitkan oleh KBS. aku pernah dua siri sebelum ini iaitu School 2013 dan School 2015 dan kalau tanya mana satu my favourite of course la aku paling suka School 2013 sebab ada Lee Jongsuk, Kim Wonbin dan juga cikgu dorang yg comel, Jang Nara. bagi aku School 2017 ok juga la just jangan expect drama ni sebagus dengan school series yg sebelum ni.


SIPNOSIS


The plot follows a class of high school students attempting to overcome the stress of being ranked by their exam grades, and facing the difficulties of being a teenager in a high-pressure, corrupt system. Its central protagonist is Ra Eun-ho, a cheerful and kind-hearted 18-year-old who dreams of being a webtoon artist but is caught up in the search for a mysterious troublemaker in the school, known as 'Student X'. When she is accused of being Student X, her dream of going to university to study art is put at risk as she faces expulsion.

Ra Eun Ho

Hyun Tae Woon

Song Dae Hwi



kebanyakan pelakon dalam drama ni terdiri daripada pelakon baru, so awal tu aku tak rasa nak tengok drama ni tapi bila start tengok drama ni terus suka dengan tiga lead actor dalam drama ni terutama sekali Taewoon, watak Taewoon mengingatkan aku pada watak Kim Wonbin dalam School 2013.


satu hal yg aku rasa annoying, bila plot drama ni terlalu fokus pada student x. identiti pasal student x ni sangat misteri dan motif dia pun jadi persoalan. yg buat aku geram cara sekolah dan pengetua dia handle kes ni macam unfair betul dan cikgu-cikgu kat situ macam selfish dan tak nak masuk campur masalah pelajar.


walaupun begitu, ada je cikgu yg still ambil berat masalah pelajar ni. Teacher Shim cikgu yg prihatin dan dia tak suka cara pengetua ni handle problem pelajar tapi masalahnya Teacher Shim ni tak berani nak luahkan perasaan tak puas hati dia dan hanya ikut arahan je. Teacher Shim cuba untuk selesaikan masalah pelajar kelas dia dan dia juga cuba tolong student x daripada ditangkap walaupun dia sendiri tak pasti identiti sebenar student x.


bagi aku progress drama ni makin better bila plot dia lebih fokus pada masalah pelajar lain dalam kelas Eunho sebab masing-masing ada masalah sendiri. ada kes yg kena buli, ada yg bila problem sikit report kat parent sebab parent kaya dan macam-macam hal lagi la. dari situ friendship antara mereka semakin rapat. Overall drama ni maybe not really great but still enjoy la untuk tengok.

You Might Also Like

6 comments

  1. saya drop terus drama school 2017 ni hahaha sebab rasa pening tgk cite ni walaupun suka dengan hero2 nyer. Pelakon yg bawa watak Taewoon tu ada berlakon dalam drama Rebel:Thief Who Stole The People juga, start dari drama Rebel ni, dah suka dengan dia dah hehe cuma jalan cerita school 2017 agak boring berbanding sebelumnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i know that feeling. ada some part tu buat kite pikir macam nak drop je drama ni..haha

      Delete
  2. Nampak macam menarik tapi cam dah tak sesuai lak nak tengok drama cengginie.. Hehehe

    ReplyDelete
  3. nak tengok drama school 2013 nnt ...
    suka pula dgn lee jong suk selepas tengok dia dalam few dramas sebelum ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya start minat dia lepas tgk dia berlakon dalam school 2013..hihi

      Delete

Top Commentators