Magnificient Century

9:57 PM


Magnificient Century (Muhtesem Yuzyil) drama turki yg ditayangkan di Astro Prima jam 7.00 malam menggantikan drama Filipina, Pengako Sayo. Drama ni dah sebulan rasanya tayang di Astro tapi aku tak pernah ikut. bila terbuka je mesti part perang masuk hutan so tak berapa nak minat dan hari ini baru tengok banyak sikit sebab macam best pula episode hari ni.

Episode hari ini yg aku tengok, kisah sultanah muda nama Hurrom kot kalau tak silap yg tengah mengandung kena racun jadi kecoh istana. Sultan Sulaiman ni aku tak tahu lah berapa ramai bini dia tapi dia memang sayang la dengan bini muda ni. so orang kuat Sultan Sulaiman iaitu Ibrahim pun siasat siapa yg bertanggungjawab dalam kes ni dan dia dapat tahu Sultanah pertama yg jadi dalang.

bila Sultan Sulaiman tahu siapa yg racun, dia memang marah sangat dan nak cerai sultanah pertama tu tapi tak sampai hati sebab bila sampai bilik sultanah tu, dia dengar Sultanah tengah cakap dengan anak mereka, Mustapha dan rasanya dia biar je la kes tu sebab Sultanah tu ibu kepada anaknya. nak tutup kes ibrahim ni cuma jalankan hukuman pada org suruhan yg buat kerja racun tu je la dan dia pun bagi warning kat sultanah pertama jangan buat perangai macam ni lagi nanti susah dia nak protect Mustapha.

bila Sultanah muda tu sedar dan selamat dari racun, dia macam tak puas hati juga cara Ibrahim handle kes dia, dia macam nak hasut Sultan Sulaiman untuk hukum Ibrahim sekali tapi Sultan tak layan iyelah Ibrahim tu orang kepercayaan dia kot. aku pun tak tahu siapa yg baik dan jahat dalam drama ni. ingatkan Sultanah muda ni baik tapi macam ada agenda sendiri pula.


SIPNOSIS

Magnificent Century (Turkish: Muhteşem Yüzyıl) is a Turkish Soap Opera based on the life of Süleyman the Magnificent, the longest reigning sultan of the Ottoman Empire.

After the death of his father, Sultan Süleyman is called to reign over the ever-expanding Ottoman Empire at 26 years of age. He resolves to uphold the justice of the law and make the Ottoman Empire greater than it has ever been.

Thus begins his romance with Hürrem, a Crimean concubine in his harem. Originally named Aleksandra Lisovska she was transported to his palace in Istanbul along with other slaves for his harem. The bold woman detests the people who captured and sold her, resisting her captors and wishing to follow her deceased family in death, until she falls in love with the Sultan.

However, this earns her the ire of Mahidevran Sultan, mother of Süleyman’s firstborn son, and Pargalı İbrahim Paşa, the Sultan’s closest advisor and right hand man.

The show begins with Süleyman’s ascension to authority, but the focus of the series are the workings and intrigue of the Sultan’s inner circle and the rivalries between members of the household. The budding romance between İbrahim and Hatice, Süleyman’s sister, the rivalry between concubines and heirs and the manipulations taking place behind the scenes.

You Might Also Like

6 comments

  1. saya pun baru nak up entry pasal drama turki ni, drama ni tak banyak scene perang2 sbb lebih fokuskan ttg isu2 dalam istana, drama ni ada 4 season..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tak tahulah awal2 tu asal buka je scene perang2, bila tengok semalam mcm best juga tp xtau nak follow ke tidak sebab byk sgt episod.

      Delete
  2. nama dia hurram hehe. lenne suka tengok dia sebab dia cantik sangat! hehe lenne ingat pun nak follow drama ni till the end sbb dah tengok since first episode and nak tahu lah sampai habis kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik lenne bagitau kalau tidak sampai ke sudah dok igat nama dia hurrom.. hahaaha. rajin lenne follow dari first episode kalau kte mmg susah sikit nak follow cite kat tv ni..hehe

      Delete
  3. Dia bukan berdasarkan daripada cerita benarkan? Sebab Sultan Suleyman and Hurrem benar-benar wujud waktu zaman al-Fateh dulu, tak silap saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang la kot. sultan sulaiman tu sultan zaman turki ottoman.

      Delete

Bloglist

Top Commentators