Signal

9:28 AM

Signal is a fantasy crime drama about modern day group of detectives who are able to communicate with a detective in the past using old two way radio to solve crimes. As events begin to change because of their actions, they quickly learn just how dangerous messing with time can be.
Lee Je Hoon

Park Hae Young adalah seorang anggota polis dan juga profiler disebabkan sejarah silam yg berlaku kepada keluarganya menyebabkan dia tidak percaya kepada pasukan polis. Park Hae Young terjumpa walkie talkie yg memboleh dia berhubung dengan detective dari masa lalu seterusnya cuba menyelesai cold case dan menyiasat tentang perkara sebenar yg berlaku kepada abang dia.

Kim Hye Soo

bagi aku Kim Hye Soo really do a great job as Cha Soo Hyun. Pada masa lalu, Cha Soo Hyun merupakan seorang rookie detective yg sangat sweet dan agak clumsy but in the present dia merupakan seorang detective yg tegas dan berani. seriusly aku sangat kagum dengan acting dia.

Cho Jin Woong

Lee Jae  Han is a detective from the past yg berhubung dengan Park Hae Young melalui walkie talkie untuk meyelesaikan cold case. Dia sangat berani untuk mencari kebenaran dan tidak takut dengan pihak atasan yg menghalang dia dari menyiasat.


Intro sikit drama ni :Park Hae Young terjumpa walkie talkie lama dan berhubung dengan Lee Jae Han dari masa lalu untuk memberitahu dia tentang mayat yg dijumpa di hospital terbiar. pada mulanya haeyoung tidak percaya dengan perkara tersebut dan cuba menyiasat untuk membuktikan dia tidak bermimpi tentang walkie talkie tersebut berfungsi. namun perkara yg disampaikan oleh LJH adalah benar dan dia menjumpai rangka tersebut. identiti rangka itu adalah suspek kes pembunuhan yg berlaku 15 tahun yg lalu. kejayaan menyelesaikan misteri kes tersebut, PHY ditempatkan kepada pasukan baru yg ditubuhkan untuk menyiasat semula cold case dan Cha Soo Hyun merupakan team leader. di samping itu PHY juga cuba mencari LJH tetapi tiada maklumat mengenai detective tersebut pada tahun 2015 dan mendapati LJH telah hilang pada tahun 2000


drama ini berlaku pada tahun 2015 dan pada masa yg sama PHY berhubung dengan LJH pada masa lalu yg mana masa dia berubah-ubah. at first agak confius sebelum familiar dengan suasana drama ni. plot drama ni sangat menarik dan twist yg unpredictable. setiap apa yg mereka cuba ubah tentang masa lalu, akan beri kesan pada masa hadapan malah kesan tersebut mungkin boleh jadi baik atau bertambah buruk, sebagai contoh jika mereka berdua cuba menyelamatkan seseorang dari masa lalu mungkin orang lain yg tak bersalah akan menjadi mangsa.


setiap episode bertambah saspen dan menarik dan banyak persoalan yg ingin diselesaikan seperti siapa Lee Jaehan? kenapa dia hilang? adakah dia masih hidup dan kalau dia masih hidup di mana LJH in the 2015.

seriusly drama ni kena masuk dalam list dan maybe antara best drama in 2016.. mostly review yg aku baca sangat bagus dan ramai yg request for the second season. aku bukan peminat drama thriller tapi drama ni buat aku xmenyesal pun tengok..hihi

P/S: ending yg tak macam ending buat akak xboleh nak move on..huhu

You Might Also Like

2 comments

  1. Macam cerita cina tv2 yg saya tengok masa darjah 2..sekarg saya dah 19 thn. masa darjah dua, kitorng adik beradik setiap pukul 6ptg mesti layan drama cina tv2. sebab masatu ada tv1,tv2 dan tv3. Astro belum ada. Drama cina tu, detective hero dpt berhubung dgn ayahnya yg jugk polis hebat ketika 15 thn lalu. tapi meninggal dgn dahsyat di club bersama pelacur. jadi, last part tu detective nie nak selidik betul ke ayah dia mati macm tu atau fitnah..and ending dia best!!

    ReplyDelete
  2. diorang sama jugak dpt berhubung dgn walkie talkie..dan hntr barang melalui tanam dlm tanah di tmpat tertentu..bestt!!

    ReplyDelete

Bloglist

Top Commentators