Death Note: Light Up The New World

3:00 PM


SIPNOSIS

10 years has passed since the confrontation between Kira and L. Again, Shinigami sends death notes to the ground and due to this, the world soon falls into chaos. Mishima is a member of the Death Note special task force team with 6 other investigators including Matsuda who experienced the Kira case of 10 years ago. 

Mass murders caused by the death note takes place on Wall Street in the U.S., Shibuya in Japan and other places. World famous private investigator Ryuzaki, who is the rightful successor of L, also investigates the mass murders. They discover that 6 death notes exist in the world. 

A computer virus called Kira spreads in the world. A message in the Kira virus says to turn in 6 death notes. A person who has 6 death notes overwhelm the world. The confrontation begins between the person who wants Kira’s revival and the people who want to stop it.


REVIEW

Death Note: Light Up The NEW World adalah sequel dari filem Death Note 2 yg diterbitkan pada 2006. kalau belum pernah layan movie atau tak pernah layan manga/anime Death Note maybe susah sikit nak paham jalan cerita filem ni.


selepas 10 tahun pertembungan antara Kira dan L, King of Death nak mencari pengganti Kira dan dia turunkan 6 buah Death Note ke bumi. bila death note ni sampai ke tangan manusia dunia pun jadi kelam kabut, ada yg mahu menjadi seperti Kira dan ada yg guna untuk kepentingan diri sendiri. Mishima bergabung tenaga dengan Ryuzaki untuk mencari siapa Kira dan juga mengumpulkan kesemua death note yg ada.


antara watak yg kekal dari filem asal ialah Reaper Ryuk, Misa Amane dan juga Matsuda. aku pun tak ingat pasal watak matsuda ni..haha tapi part Misa dan Matsuda ni agak sedih dalam filem ini. 


banyak juga persoalan dalam filem ni yg masih buat aku blur. dari awal dorang nak kumpulkan kesemua 6 death note tapi bila kesemua tu dapat dikumpulkan apa yg akan berlaku. ok. memang tak berapa nak paham tapi plot twist dalam filem ni memang unexpected betul. seriusly tak sangka tentang identiti sebenar pengganti Kira. ending memang agak sedih tapi tak pasti apa yg berlaku pada watak Mishima. ada sambungan ke?

You Might Also Like

2 comments

  1. tak tengok cerita ni...

    psssttt... terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #30.

    Blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2017/05/senarai-url-blog-30.html

    Keputusan pemenang akan diumumkan pada hari ini. Gud luck.

    - Mia Liana

    ReplyDelete

Top Commentators